(te) Gek: Jelien Lammers

‘Dieren spiegelen je zelfliefde’

Met haar confettikanon is Jelien Lammers van Jelien.Nu een inspiratiebron voor velen. Ze is succesvol ondernemer en heeft een sterke liefde voor dieren. Lag ze als klein meisje bedolven op de deel onder dertien katten, nu heeft ze een bijzondere band met de honden Mosha, Dex en Nilo. Met deze honden heeft ze onder andere mensen gecoacht. Op het moment werkt ze aan een theatervoorstelling over haar innerlijke reis die ze door  spiegeling van haar honden gemaakt heeft. Ze gebruikt dit persoonlijk verhaal als middel om haar boodschap duidelijk te maken. Jelien:”De liefde voor je dier gaat over jezelf. Vaak denken mensen dat ze door hun dier zo blij zijn, maar dat is niet zo. Dieren spiegelen je zelfliefde. Ik hoop dat mensen na mijn voorstelling meer zichzelf kunnen zijn en met meer liefde naar zichzelf en anderen kijken. Dat de wereld een stukje mooier wordt.”

Deze reizende voorstelling die ze in een koffertje kan en wil meenemen, hoopt ze binnenkort op tuintheater setting te kunnen geven en later op festivals en bij instellingen. Hij is bedoeld voor alle dierenliefhebbers. “Ik heb in contact met mijn honden veel over mijzelf geleerd. Zij waren spiegels voor mij,” legt Jelien uit, “Honden veroordelen niet en helpen mij om de nuchtere kant van het leven te zien. Soms kan ik heel erg lopen nadenken over de dingen, maar als ik mijn honden dan languit op hun rug op de bank zie liggen denk ik ‘waar draait het eigenlijk allemaal om?’ Als je de dingen beziet vanuit het perspectief van een dier zie je alles heel anders. Het is makkelijker reflecteren vanuit een andere rol. Het theater is de perfecte manier om deze boodschap over te brengen.” 

Broeden

Jelien: “Een mens heeft een gezond deel, een trauma deel en een overlevingsdeel. Door dieren en theater spreek je het gezonde deel aan en kan er heling van het trauma plaatsvinden. In de voorstelling werk ik met voorbeelden van mijn eigen honden. Het is voor het grootste deel verteltheater, maar ook er zit ook een stuk improvisatie in. Daarbij treed ik in contact met het publiek. Heel misschien ga ik ook nog zingen, maar dat ben ik nog aan het ontdekken. Mijn wens is dat mensen na het zien van de voorstelling dagen aan het broeden slaan en dat ze anders naar hun dier en zichzelf gaan kijken.”

De wereld in

“Ik ben in contact met honden gekomen door mijn man. Hij wilde een hond toen we gingen samenwonen. Zo ben ik langzaam de hondenwereld ingerold en die wereld bevalt mij goed. Een van mijn honden hebben we vorig jaar moeten herplaatsen, want hij vond het moeilijk dat wij een kindje hadden gekregen. Toen de vraag in mij oppopte of iedereen in mijn huishouden zichzelf kon zijn en het antwoord daarop ‘nee’ was heb ik met pijn in mijn hart een ander en goed thuis voor hem gezocht. Daarbij heb ik vooral goed geluisterd naar wat ik zelf nodig heb en een keuze gemaakt die voor ons allemaal klopt. De theatervoorstelling mag echt de wereld in. Ik zoek nog donaties om hem van de grond te krijgen. Dus als mensen mij op de een of andere manier willen steunen, kunnen bijvoorbeeld ze op de donatieknop op mijn site klikken. Ook zijn er andere manieren om mij verder te helpen. Er is een lijst met wensen te vinden op mijn site,” besluit Jelien haar verhaal.

Jelien en de drie honden. Foto: Rieneke de Raaff.

3 reacties op ‘(te) Gek: Jelien Lammers’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s