(te) Gek: Leonie Holweg

In de rubriek ‘(te) Gek’ komen mensen van verschillende pluimage aan het woord over alle vormen van (te) gek zijn.

‘Mensen komen bij ons met verhalen en vragen over de oorlog’

Onlangs is de ze geïnterviewd voor de Elna over haar fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Daar heeft ze veel leuke reacties op gehad, waar ze erg blij mee is. Er zijn zelfs wat samenwerkingen uit voortgekomen. Leonie Holweg is vanaf 2014 voorzitter van de Stichting ‘Ik vraag me af…’ die zich inzet voor het behoud van de Joodse geschiedenis in Eibergen. 

“Hoe kom ik als Lichtenvoordse in Eibergen terecht? Dat is een mooi verhaal,” lacht Leonie, “Ik was bezig met mijn familiestamboom en een collega bracht mij daarvoor in contact met Bert Smeenk die daar woont. Met Bert raakte ik door het verhaal over onderduikers die geholpen zijn door mijn familie aan de praat over de Tweede Wereldoorlog en ontdekte we deze gemeenschappelijke interesse. Bert doet niet alleen genealogie onderzoek, maar onderzoekt hobbymatig ook de Tweede Wereldoorlog. Van dat onderzoek had hij iets op de plank liggen waar hij mijn menig over wilde. Er was namelijk een oorlogsmonument in Eibergen die wat namen van in Eibergen geboren en/of getogen Joodse slachtoffers miste. Hij vroeg mij als niet-Eibergse, niet-Joodse en jong iemand die de oorlog niet heeft meegemaakt wat ik ervan zou vinden als die namen op het monument bijgeschreven zouden worden. Ik las zijn onderzoek en dacht ‘waarom niet?’. Ik vroeg mij eerder af waarom ze niet op het monument stonden.” 

Het logo van Stichting ‘Ik vraag me af…’

Stichting ‘Ik vraag mij af…’

“Vervolgens hebben wij de Stichting ‘Ik vraag mij af…’ in leven geroepen, want dan is het makkelijker om bij instanties een voet tussen de deur te krijgen. De naam is eigenlijk een verkorting van de zin: ’Ik vraag mij af waarom deze 39 namen niet op het monument staan’. We hebben uiteraard een boek en naslagwerk gemaakt waarin uitgelegd wordt waarom wij vinden dat deze namen op het monument horen. De gemeente heeft ons advies overgenomen. In 2016 zijn de namen op het monument bijgeschreven,” vertelt Leonie, “De andere doelen van de stichting zijn: het geven van gastlessen over de oorlog op scholen in Eibergen, het vertellen over vergeten Joodse slachtoffers (bijvoorbeeld met lezingen), het in stand houden van het Joods gedachtengoed (bijvoorbeeld met tentoonstellingen), algemeen onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog, excursies en het maken van een documentaire. Dit laatste hebben we afgelopen jaar en was een  grensoverschrijdend project. We hebben Nederlanders en Duitsers geïnterviewd die de oorlog echt hebben meegemaakt. Beide kanten van de grens komen in beeld. Helaas is de film door corona nog niet aan een groot publiek getoond.”

Struikelstenen

“We hebben ook Stolpersteine  laten leggen in Eibergen ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers. Stolpersteine zijn een monument verspreid over heel Europa voor slachtoffers van het Nationaal-Socialisme. Het is een herdenking in de vorm van een steen die wordt gelegd in het trottoir voor de vroegere woonhuizen waar de mensen zijn gedeporteerd.  Stolperstein betekent letterlijk struikelsteen. Ze lagen officieel iets hoger dan de andere stenen in de stoep, zodat je erover struikelt en herinnerd wordt aan de mensen die de oorlog niet hebben overleefd,” legt Leonie uit, “Mensen komen bij ons met vragen en verhalen over de oorlog. Mensen zullen dat altijd blijven vragen, die nieuwsgierigheid stopt nooit. Generaties hebben het nooit durven vragen aan hun families. Nu komen ze bij ons.”

v.l.n.r. Ans de Groot-Sevenhuijzen, Bert Smeenk, Leonie Holweg en Willemien Beusink. 
Deze personen zijn betrokken vanaf de start en bij de oprichting van de Stichting.
Foto: Petra Waning.

Wil je ook je (te) gekke verhaal kwijt, mail dan naar info@rabarbara.nl

2 reacties op ‘(te) Gek: Leonie Holweg’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s