(te) Gek: Anke Sitter

In de rubriek ‘(te) Gek’ komen mensen van verschillende pluimage aan het woord over alle vormen van (te) gek zijn.

‘Onze economie volgt net als alle andere dingen de natuurwetten’

“Ik kan praten over van alles en nog wat, maar als het over mijzelf gaat, vind ik dat moeilijk. Ik sta liever achter de camera dan ervoor. Ik heb een bepaalde grens. Het diepste binnenste laat ik maar aan weinig mensen zien,” lacht Anke Sitter van Intertembo aan het begin van het interview. Ze is conceptontwikkelaar, vragensteller, groeibegeleider en kennisdeler.

“Ik geloof in dingen die niet lijken te kunnen. Dat komt door mijn liefde en verbondenheid met de natuur. Ik kan van de grote en kleine dingen daarin genieten. In de natuur voltrekken zich wonderen. Dat is onbegrijpelijk voor ons. Er is nauwelijks een grens aan dingen. Er zijn natuurlijke wetmatigheden en die geven ontzettend veel ruimte,” vertelt Anke, “Mijn geloof in het onmogelijke heeft ook te maken met levenservaring. Volgend op de meest akelige momenten in mijn leven ontstonden vaak de meest fijne dingen. Voor mij waren dat keerpunten. Als je iets echt wilt en er echt voor gaat dan kom je er ook.“

Dit schilderij maakte Anke ooit voor haar zus. Het is een stuk van Albert Schweizer. Foto: eigen foto.

Vertaler

Anke: ”Ik ben een generalist. Ik weet van een heleboel een beetje. En door alles wat ik weet, kan ik verbanden leggen tussen onderwerpen en vraagstukken die anderen misschien niet zo snel zien. Er kan meer dan de meeste mensen denken. Dit vertrouwen heb ik altijd al gehad. Toen ik zo’n elf jaar was, trad ik op als ‘vertaler’ tussen mijn ouders en broer, omdat hun relatie niet zo goed was. Ik vond dat geen lastige rol, ik zag namelijk dat het mijn ouders en broer rust gaf. Door die rust was het binnen de hele familie leuker. Deze vertaalrol gebruik ik ook op de werkvloer. Dan breng ik verschillende partijen bij elkaar. Heel veel mensen denken dat ze iets uitgesproken hebben of iets hebben gecommuniceerd, maar dat doe je pas als je door taal andere mensen raakt. En dat weet je pas als je feedback krijgt, bevestiging in de woorden van de ander, niet in je eigen taal. Want dan is het een herhaling van je eigen statement. Een mooie uitdrukking hiervoor vind ik ‘We proberen iedere keer zo dicht mogelijk langs elkaar heen te praten.’

Beetje zwanger

“Basaal verbonden zijn met de natuur is belangrijk. We zijn allemaal een onderdeel van de natuur,” weet Anke, “Ik geloof niet in de maakbaarheid van de natuur. Onze economie volgt net als alle andere dingen de natuurwetten. De basisgids van de economie is anders dan de natuurwetten. Mijn passie ligt erin eraan bij te dragen dit ontwrichte deel van de samenleving weer terug te brengen in balans met de natuur. Nu klopt het gewoon niet. Er zijn bestaande theorieën zoals de circulaire econome en doughnut economie. Deze leven bijna in een parallel universum naast de klassieke economie. Een aantal onderdelen zijn overgenomen in de klassieke economie en dan denkt men het goed te doen. Dat is hetzelfde als een beetje zwanger zijn. De ideale wereld is voor mij samen bezinnen wat we als mensen nodig hebben en dat we elkaar daarin vinden en steunen. We kunnen al het overbodige gedoe weglaten. We horen elkaar dingen te gunnen in ervaringen en liefde. Als we elkaar een goed leven toewensen, zonder er een excessieve levensstijl op na te houden, dan wordt dit haalbaar voor iedereen.”

Anke op haar mooist! Foto: eigen foto.

Wil je ook je (te) gekke verhaal kwijt, mail dan naar info@rabarbara.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s