Waarom theezakjes twee keer gebruiken?

theezakje
Theezakjes. Ze vormen een grote bron van frustratie voor mij. Niet het theezakje zelf, maar het gebruik ervan. En niet mijn eigen theezakjes, maar die van anderen. Wat is het euvel? Nou, dat zal ik eens haarfijn uitleggen. Er heerst namelijk een ongeschreven regel dat je een theezakje twee keer moet gebruiken. Waar dat gebruik vandaan komt, weet ik niet. Ik denk dat het de Hollandse zuinigheid is.

Ik herinner mij nog de periode dat er geen theezakjes waren voor één kopje. Thee werd toen gewoon in een grote pot gezet en je kreeg een kopje volgeschonken uit een theepot waar het ‘grote’ zakje een tijd in had staan trekken. Op een gegeven moment was er een omslag. Volgens mij toen de vele smaakjes werden ingevoerd. Er kwamen theezakjes die bedoeld waren voor één kopje. Van die theezakjes kan je makkelijk twee kopjes drinken, was al snel het credo.

Heet

Nu wil het geval dat ik geen slappe thee drink, want dan kan ik net zo goed heet water drinken. Over het algemeen drink ik kruidenthee die ik wel zo’n vijf tot tien minuten laat trekken. Dan zit de smaak er goed in. Als ik bij mensen op visite ben en ik begin aan mijn tweede kopje thee sta ik voor een dilemma: gebruik ik mijn gebruikte zakje, zoals iedereen doet, nog een keer? Diep in mijn hart voel ik dan een afkeer. Je gebruikt een condoom toch ook niet twee keer? Nu is het misschien raar om thee drinken met ‘de daad’ te vergelijken. Ze hebben niet veel gemeen. Behalve dat ze allebei heet zijn en er ergens iets in- en uitgedompeld wordt. Maar toch. 

Etiquette

Als ik een gebruikt en nat zakje in mijn theewater doe, komt er haast geen thee meer vanaf. Het water blijft dan altijd praktisch wit. Mijn gastvrouw (of gastheer) ziet aan mijn gezicht dat er iets niet klopt en zegt beleefdheidshalve:”Je mag wel een nieuw zakje pakken hoor!” Maar ook dan twijfel ik. Als ik dat doe, beroof ik haar van haar zuurverdiende centen en houd ik mij niet aan de etiquette. Als ik het niet doe, drink ik met walging mijn tweede kopje thee. 

Je gebruikt een condoom toch ook niet twee keer

Hondsbrutaal

Wat te doen? Ik weet het niet. Bij mensen bij wie ik mij op mijn gemak voel, pak ik gewoon hondsbrutaal een nieuw tweede zakje. Maar wat te doen in het schemergebied? Bij mensen bij wie je toch nog de schijn wilt ophouden dat je een beschaafd persoon bent? Geen tweede kopje thee? (Heb ik ook wel eens gedaan). Mij over mijn afkeer heenzetten? Of gewoon geen thee drinken, maar om een glas water vragen? Maar als je een glas water bestelt, roep je ook een hoop ellende over je af. Daarover valt ook een heel blog te schrijven. Misschien een andere keer. Wat zou jij doen?

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.