(te) Gek: Anjet van Linge

In de rubriek ‘(te) Gek’ komen mensen van verschillende pluimage aan het woord over alle vormen van (te) gek zijn.

‘Stilte geeft ruimte om veel dieper te ervaren wat er is’

Samen met haar man heeft Anjet van Linge sinds 2017 retraiteoord ‘Working Silence’ in Noord Groningen. Hun boerderij is een huis met vier gastenkamers en een grote woonkamer die tijdens de stilte retraite voor iedereen is. Er staat een sfeervolle houtkachel in. Alles komt in dit huis samen. Anjet:”We maken hier onze kunst, hebben een moestuin waarmee we onszelf en in de toekomst een deel van het dorp van eten voorzien en de vloerkleedjes zijn van onze eigen schapen. We hebben pas besloten dat we ons huis de Animaheert gaan noemen. Anima verwijst dan naar levenskracht, ziel en adem. Heert naar de traditie die hier in de omgeving leeft om een boerderij een heerd of heert te noemen. Zo vallen we niet uit de toom, maar hebben we er toch onze eigen draai aan gegeven.” 

Een bureau dat in een gastenkamer staat. Foto: PR.

“Drie jaar geleden zijn we hiervoor uit Leiden verhuisd. We wilden graag een plek waar het stil is met ruimte voor schapen, kunstenaarschap en stilte. Toen deze boerderij binnen onze radar kwam was hij te duur, maar we hebben toch een bod gedaan. We dachten: ’We doen het nu of we stoppen met dromen over een huis buitenaf.’ Aan het huis viel heel wat op te knappen en we zijn twee jaar bezig geweest om dat te realiseren,” vertelt Anjet, “Toen we het huis anderhalf jaar hadden, waren we op stilteretraite in Frankrijk. Toen vroeg iemand ons waarom we geen stilteretraites in ons eigen huis hielden. We zijn daar toen een paar maanden later gelijk mee begonnen. Anderhalf jaar daarna startten we met onze eigen moestuin. We zijn van plan om straks het halve dorp van groente te gaan voorzien. We gaan hem in stapjes groter maken.”  

Anjet met schapen. Foto: PR

Ruis wegnemen

Anjet: “Het is heel mooi om mensen in huis in stilte te ontvangen en eten rechtstreeks uit de tuin te geven. Het vlees dat we eten komt ook van onze schapen. Mensen komen voor de stilte en het ritme van de stilte. We hebben een vast programma waarbij we tussen 9.00 uur en 17.30 uur stil zijn. Stilte is ondergewaardeerd. Het is niet de afwezigheid van geluid, maar de afwezigheid van ruis. Niet praten kan de ruis wegnemen. Zo kan je stilte vinden in jezelf. Stilte geeft ruimte om veel dieper te ervaren wat er is. Als je in stilte eet, smaakt alles anders. Ook bloemen geuren dan anders. Met dieren kan je ook goed zonder tekst communiceren. Je leert in stilte echt waarnemen. Dat is wenselijk voor verandering. Het kan ook confronterend zijn. Je kan moeilijke stukjes van jezelf tegenkomen. Met die stukjes kan je vrienden worden en je kan ze voorbij laten gaan. Je hoeft ze niet op te lossen of weg te drinken met wijn. Ze mogen er gewoon zijn. “

Anjet met Jonas in armen en haar man Marc met Lente, Pollock (zwart-witte hond) en Bella (zwarte hond). Foto: PR.

Wil je ook je (te) gekke verhaal kwijt, mail dan naar info@rabarbara.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s