Blik achter het sprookje

Je zal inmiddels best nieuwsgierig zijn naar de inhoud van mijn sprookjesboek. Dat was ik ook. Welk verhaal zal er zich ontvouwen als ik de naakte waarheid over mijn ziel vertel? Dat blote is helemaal niet zo mooi, dacht ik. Nu het verhaal praktisch af is, zeg ik: dat was niet zo mooi. In sprookjestaal is zij omgetoverd tot een schone en rake werkelijkheid, een leven vol lessen, inzichten en liefde. Een leven dat nooit ophoudt en nog steeds geleefd wordt. Zonnig en vol kracht.

Worsteling

Het is geen lang verhaal. Maar dat hoeft ook niet. Wie zit er nu te wachten op een ellenlang betoog of relaas met een belerend vingertje? Het is een verhaal in lichte vliegende vogelvluchtvaart geschreven, met hier en daar wat inzoomen op pijnlijke details waar ik eindelijk woorden voor heb kunnen vinden. Woorden die littekens getransformeerd hebben tot de droom die ik nu leef. Woorden die ik hier niet kan opschrijven, maar enkel en alleen in het boek. De sprookjestaal heeft de nodige afstand geschapen. De afstand die het in mijn woordenhoofd behapbaar en vertelbaar maakt. 

Voor het geval je nu denkt dat mij veel en groot onmenselijk leed is aangedaan: wees gerust, het is geen enorm zwart gat. Wel een worsteling. Een leven lang en langer, maar ook eerder. 

Compleet

Het boek voelt als een verademing. Ik ben eindelijk compleet. Niet langer moffel ik de ongezegde woorden onder mijn zingende taal. Ik benoem de tranen, zonder te huilen. Ik val van de wereld, zonder te zwelgen. Ik vertel een sprookje, zonder te liegen. Het was een proces. Misschien onnodig lang, maar blijkbaar nodig. 

Steeds meer onthul ik over mijn sprookje. Totdat je gek wordt van verlangen ernaar. Of ben je al gek (genoeg)?

In sprookjestaal heb ik woorden kunnen vinden voor pijnlijke details. Foto: Krang Creaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s