#WOT 2: Relativeren

Relativeren? Hoe doe je dat? Het is een kunst op zich. Zelf zie ik het altijd als een uitdaging om het leven zelf in zo’n perspectief te zien dat het leuk, zinvol en uitnodigend is. Niet altijd even makkelijk met alle negativiteit die zeker ook speelt in de wereld. Mijn toverwoorden en magische gedachten haal ik daarvoor uit mijn blogs en columns. Door te schrijven met een blije en positieve twist maak ik van de zware en beladen gebeurtenissen iets behapbaars. Natuurlijk is niet alles goed te praten, maar je hebt wel altijd een keuze in het omgaan met benarde, benauwde en vervelende situaties.

Humor is een belangrijk aspect voor het toveren van lachen op aangedane gezichten. En jezelf en anderen niet zo serieus nemen. Mijn Boef, rasoptimist nummer één, weet altijd een manier te vinden om het glas halfvol te zien als ik met de handen in het haar naar de bodem zit te turen.  Soms kunnen andere mensen je dus een spiegel voorhouden over je eigen soms in cirkels ronddraaiende redeneringen.

Wel ben ik van mening dat niet alles te relativeren is. Sommige zaken zijn gewoon kut en klote. En ik vind dat dat moet kunnen. Zo is onlangs mijn moeder overleden. En daar zijn eigenlijk geen woorden voor. Je kan nog zo tegen jezelf zeggen: ze heeft niet geleden, ikzelf zou tekenen voor zo’n dood. Maar toch…het gemis blijft, de pijn blijft, het verdriet blijft. Het enige wat ik kan doen, is het ombuigen naar iets moois, in een gedicht of stukje tekst. En in die ombuiging zit dan gelijk de relativering. Met een randje. Een rouwrandje in dit geval.

#WOT: betekent Write On Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

 

3 reacties op ‘#WOT 2: Relativeren’

  1. Mooi! Ja, in de rouw valt niet veel te relativeren. Eerlijk gezegd, kan ik het soms wel, maar meestal niet. Als ik er dan met anderen over praat, merk ik vaak dat ze iets komisch zeggen, om me weer in het gareel te krijgen. Leuk ook je #WOT te lezen!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s