Letterlijke en figuurlijke blootbeleving in de sauna

Had je mij tien jaar geleden gezegd dat er een toekomst voor mij was weggelegd als naaktloopster in sauna’s dan had ik je vierkant uitgelachen. Ik die altijd een beetje bleu was over mijn ronde lichaam zag het niet voor me om dat aan jan en alleman te showen. Toen ik nog in Leiden woonde had ik twee vriendinnen die vaak gezamenlijk naar zo’n welzijnsoord voor je lichaam gingen. Ze vroegen mij altijd plagend mee en ze dachten dat ze trokken aan een dood paard. Tot op een dag bij mij de knop om ging. Je moet alles gedaan hebben in je leven was ik plotseling van mening. Dus het appeltje van deze angst moest ik maar eens gaan schillen. Zo gezegd, zo gedaan.

Op een goede dag ging ik ging mee en at met hen de veelgeprezen citroentaart (want dat hoort er ook bij, een zeer smakelijk hapje eten waar je het driedubbele pond voor betaald) en was om. Helemaal geen vieze gluurders en fotomodellen die daar liepen te paraderen. Mensen in allerlei soorten en maten die genoten van een dagje ontspanning. Heerlijk! En het naaktlopen valt ook mee. Als je van de ene naar de andere ruimte gaat, heb je meestal een badjas aan en wandel je een droge sauna in, kan je je altijd bij binnenkomst nog een beetje verstoppen achter je handdoek.

Of ik veel bekijks trek, weet in niet. Veiligheidshalve doe ik altijd mijn bril maar af. Dan zie ik niet zo veel en hoef ik niet te schrikken van dat wat ik eventueel zou kunnen zien. Ik waan mij veilig met de zaken binnen mijn blikveld die ik wel kan waarnemen. Dat is niet zo ontzettend veel. Andermans blikken vang ik niet en dat geeft mij een stukje rust. Wat niet weet, wat niet deert.

Ik kan mij gelukkig prijzen dat ik in de Achterhoek ook een vriendin heb gevonden die met mij naar sauna’s wil. We hebben er al verschillende in de omgeving uitgeprobeerd. Vandaag ontvluchtte we Koningsdag en vierden we tegelijkertijd haar verjaardag bij de Veluwse Bron in Emst. Even weg van de drukte van alle dag. Voor mij was het ook bijkomen van de hectiek van de afgelopen weken. Tijd voor mezelf. Mijn innerlijke en uiterlijke mens verwennen. Uiteraard hebben we ook onze vriendschap een boost te geven. Want naast onze lichamen, geven we ook onze ziel bloot. Misschien is dat in sommige gevallen ook nog wel spannender. Wie zal het zeggen?

 

Een selfie ter ere van onze vriendschap die verder gaat dan alleen sauna’s bezoeken.

4 reacties op ‘Letterlijke en figuurlijke blootbeleving in de sauna’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s