Waarom ik niet rook

De liefde. De mooie liefde. Bezongen er verguist. Ze zet en zette mij aan tot ongeoorloofde en domme daden. Maar ook moves die ertoe deden en wegen baanden naar plekken die eerst onbereikbaar leken. Een van de domste dingen die ik in haar ban heb gedaan is roken. Ik was nog jong, ik denk veertien. Op school liep ik rond met mijn hoofd in de wolken en schreef ik de schoolkrant vol met mooie, naïeve en idealistische praatjes. Ook verzorgde ik de roddelrubriek ‘wist je dat…’ Daarin verzamelde ik wetenswaardigheden over docenten die niemand wist, maar die wel ieder wilde (moest) weten. Gelukkig heb ik die fascinatie voor verboden berichten later overboord gegooid. Ik zou er niet aan moeten denken om vandaag de dag voor de Story of Privé te moeten werken. Nee, doe dan maar een vooraanstaand huis-aan-huisblad als de Elna.

Roken dus. In de redactie van de schoolkrant zaten leden van allerlei pluimage. Zo was er Jesse, eentje die de pik op mij had. Al was hij wel de enige moet ik zeggen. Hij stak de draak met mijn schrijfsels en had zelfs een column opgericht die compleet tegen mij inging. Mijn jonge meisjesogen vulden zich met tranen als ik deze las, niet wetend dat de Achterhoekse uitdrukking ‘ze kunnen beter over je praten, dan van je vreten’ echt waar is. Dan was er Croco een jongen met wie ik een haat-liefde verhouding had. We vonden elkaar nooit tegelijkertijd leuk en hebben jaren om elkaar heen gedraaid. Uiteraard hebben we gedate. Daar heb ik voor gezorgd. Maar daar waar ik voor gevallen was (zijn te grote bril en kapsels dat iets uit model was) verdween al snel. Na een van mijn eerste liefdesverklaringen ging hij lenzen dragen, naar de kapper en wilde hij dat ik ging roken. Iets wat ik pertinent weigerde, want als iets moet, dan… Toen verloor hij zijn interesse in mij. Blijkbaar was ik als niet-roker niet stoer genoeg.

Dan was er nog een andere schrijver wiens naam ik veiligheidshalve maar even achterwege laat. Hij hield van Nirvana en was zo gek als een deur. Na een van onze door ‘Birdy’ (zo noemden we de docent die de krant begeleidde) bijgewoonde vergaderingen gingen we allemaal weer richting huis. De schrijver zonder naam ging heel stoer op de plek staan waar in die tijd de rokers stonden. Onder een afdakje van het fietsenrek. We praatten nog wat na. Hij draaide zijn sjekkie, stak hem aan, nam een heis en vroeg:”Wil jij ook een trekje?” Deze toenaderingspoging niet af willen slaand, gooide ik al mijn principes opzij en zei ik volmondig ‘ja’. Gretig nam ik een trek van zijn sjek, niet wetend dat het zware shag was, ik geloof Javaanse Jongens. Dat heb ik geweten. Hoestend en proestend stond ik na die eerste diepe inhalering naast hem. Ik kon wel door de grond zakken van ellende. Met een of ander smoesje maakte ik mij uit de voeten en heb ik een week lang een branderig gevoel in mijn longen gehad. Ik was voorgoed genezen.

Inmiddels gepokt en gemazeld door het leven doe ik nog steeds weleens domme dingen in naam van de liefde. Boef weet er alles van. Maar wat ik wel weet en geleerd heb, is dat als je je eigen dingen doet, dat niet erg is. Volg je eigen hart en ga je eigen weg. Als iemand mij nu vraagt of ik wil roken terwijl ik dat niet wil en nooit doe, dan doe ik dat niet. Hoe leuk, lief of aardig ik die andere persoon ook vind. Ik sta waar ik voor sta. Zo is het en niet anders. Al heb ik soms wel de neiging om mee te gaan met de rook van iemands sigaret. Maar dan herinner ik mij mijn verbrande longen en weiger ik. Dank je wel schrijver zonder naam voor deze les. Dank je wel.

Of het echt een Javaanse jongen was die de schrijver zonder naam mij aanbood, weet ik niet zeker. Maar ik vond dit gewoon een leuk plaatje.
Of het echt een Javaanse Jongen was die de schrijver zonder naam mij aanbood, weet ik niet zeker. Maar ik vond dit gewoon een leuk plaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s