(te) Gek: Joske Elsinghorst-van Huet

In de rubriek ‘(te) Gek’ komen mensen van verschillende pluimage aan het woord over alle vormen van (te) gek zijn.

‘Je kan niet je eigen meetlat op een ander leggen’

Sommigen verklaarden haar voor gek toen ze vorig jaar aangaf dat ze niet verder wilde in haar baan bij het Graafschap College. Als docente gezondheidskunde en sociale vaardigheden begon Joske Elsinghorst-van Huet daar haar loopbaan. Later werkte ze er als opleidingsmanager en maakte ze zich met name hard voor de leerlingen die het moeilijk hadden, die als ‘gek’ werden gezien. Er kwam een omslagpunt in haar leven en ze begon voor zichzelf met ‘Overal kansen’. “Ik word gelukkig van het bedenken van creatieve oplossingen en door mensen en situaties positief te beïnvloeden,” legt Joske haar drijfveren uit, ze vervolgt: ”Niks is gek. Als je in de schoenen van degene gaat staan die je gek vindt, snap je dat die persoon voor zijn eigen gevoel logisch bezig is.”

Joske’s leven staat bol van (te) gekke dingen. Tijdens het gesprek passeren er veel verschillende voorvallen de revue en worden er wijze woorden gezegd. De keuze voor dit verslag is gevallen op de verhalen uit haar persoonlijke leven, om te benadrukken dat ze niet gek, maar te gek is. Hoewel dat eerste natuurlijk helemaal niet erg zou zijn, want zoals ze zelf zegt: ”Iedereen is gek!”

 

Bouwkeet

“Ik vind het te gek dat ik mijn drie kinderen in mijn eigen gezin al elf jaar een solide basis heb kunnen geven. Dat is op zich al een feestje waard. Mijn man en ik zijn als ouders af en toe ook gek. We doen soms onverwachte en impulsieve dingen. Onze kinderen corrigeren ons daar tegenwoordig in. De hele tijd gekkigheid is voor hen te onrustig,” lacht Joske. Een van de gekke dingen die ze gedaan hebben, is het plaatsen van een bouwkeet op hun oprit. Joske: “Ik was bijna jarig, we waren bezig met het verbouwen van de oprit en het leek mij gewoon leuk om een keet te hebben. Zo gezegd, zo gedaan. We keken op google en zagen er een in Zelhem te koop staan. Ondanks onze volle agenda reden we er gelijk heen en we kwamen terug met een keet. Heel veel mensen in onze omgeving vonden het gek dat wij een keet op onze oprit plaatsten. Wij vonden het juist weer gek dat zij zich daar druk over maakten. Dat is echt iets typisch voor de Achterhoek: je druk maken om dingen die niks met jou te maken hebben. Eigenlijk ook wel grappig die reacties.”

 

Kronkels

Over haar gezin vertelt Joske:”We hebben een zoon met Asperger, maar wij vinden hem helemaal niet gek. Hij steekt zelf de draak met zijn ‘stempel’. Soms heeft hij een bepaalde gedachtenkronkel en dan vragen mijn man en ik hem om deze uit te leggen. Wij leggen hem dan uit hoe onze kronkel loopt. We veroordelen zijn kronkels nooit, die mogen er zijn. Onze kronkels komen meer overeen met die van de meerderheid van de mensen, die van hem wijken daar vaak van af. We willen onze kinderen graag leren zichzelf te blijven, maar vanuit onze eigen ervaring weten we dat je het jezelf daar vaak niet makkelijk mee maakt. We hebben leuke en aparte kinderen die ons ook veel leren over onszelf. Ik ben er trots op dat ze hun eigen koers varen, want met de meute mee gaan is vaak makkelijker. Ook ben ik wel eens verdrietig als ze zich daardoor alleen voelen. Voor pubers zijn dit soort zaken vaak ingewikkelder.”

 

Niet-oordelen

De ervaringen op werk en met haar gezin hebben Joske’s persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd. Ze is recent tot het volgende inzicht gekomen: ”Je kan niet je eigen meetlat op een ander leggen. Je moet bij jezelf blijven en kunt niet oordelen over een ander als je niet in zijn/haar schoenen staat. Aan dit niet-oordelen heb ik heel veel. Toen ik zelf het oordelen los liet en met allerlei mensen in gesprek ging, vond ik het weer gek dat andere mensen dat niet deden. Zo werkt het elkaar gek vinden dus twee kanten op.”

Joske in de keet bij haar op de oprit tijdens de lancering van haar website 'overal kansen'.
Joske in de keet bij haar op de oprit tijdens de lancering van haar website ‘overal kansen’.

 

 

Wil je ook je (te) gekke verhaal kwijt, mail dan naar info@rabarbara.nl.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s